Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali, že v období od 2. dubna do 19. dubna nebude možné nás kontaktovat telefonicky. Pro jakékoli dotazy či potřeby nás prosím kontaktujte prostřednictvím e-mailu. Děkujeme za pochopení.

Magnólie - víc než "jen" krása

Téměř každý, kdo někdy viděl kvetoucí magnólii, bude patrně souhlasit s tvrzením, že je krásná. Pamatuji si, jak ohromující dojem na mě v dětství udělalo první setkání s touto dřevinou. Velké růžovobílé květy, impozantní koruna rozložená nízko nad jarním trávníkem - tak nízko, že se na některé větve bylo možné pohodlně posadit... ticho staré zahrady. (Vzhledem k tomu, že zahradu střežil postarší, ale stále svěží dobrman, neměla tehdejší magnóliová idylka douhého trvání...)

Nejen krása

Ne každý ovšem tuší, že magnólie jsou i léčivé.  Ze sušené kůry této dřeviny obsahující ve východní Asii  velmi dobře známé a v lidovém léčitelství oblíbené látky saiboku-to a hange-koboku-to se připravuje odvar. Po celá staletí platí za mírný uklidňující prostředek, ale používá se i při léčbě astmatu.  Úplně poprvé se s popisem účinku těchto látek setkáváme v díle Shennong Bencao Jing vydaném asi 100 let před naším letopočtem. 

Odkud se vůbec magnólie vzaly? 

První zástupce rodu Magnolia lze vystopovat až do období křídy. Existuje řada důkazů, že předkové dnešních magnólií byli současníky dinosaurů. To už je úctyhodný rodokmen! V současné době je jejich pravým domovem především mírné až tropické pásmo oblastí Nového světa a jihovýchodní Asie. V Evropě patří mezi vítané hosty a ozdobu parků a zahrad. Rod je latinsky pojmenován po francouzském botanikovi Pierre Magnolovi. České jméno "šácholan" vymysleli bratři Preslové - "šách" znamená šiška a plody šácholanů se šiškám podobají.

Do rodu Magnolia patří kolem 210 druhů dřevin, z nichž v Asii (od Himálají po Čínu, Japonsko, Tchajwan a Malajsii a v jižní Indii) rostou asi dvě třetiny, zbylé druhy jsou americké. Asijské magnólie zpravidla kvetou dříve než nasadí listy, takže si pohled na jejich květy můžeme dosyta vychutnat. Americké druhy mírného pásma jsou většinou stromovité a kvetou až po olistění, což způsobuje, že jejich květy tolik nevynikají. U nás magnólie dorůstají do výšky 4 až 6 metrů a rozkvétají zpravidla na přelomu dubna a května. 

A jak je to s tou léčivostí? 

Farmakologicky nejvýznamnějšími obsaženými látkami  jsou - řečí moderních vědců - honokiol a magnolol, dva izomerní dihydroxy-diallyl- bifenyly ze skupiny lignanů. Jejich anxiolytický účinek je srovnatelný s účinky benzodiazepinů. Až na to, že nemají jejich nežádoucí účinky jako např. deprese a amnézie a při jejich podávání nevzniká závislost. Další skvělá zpráva: obě látky vykazují silné antioxidační účinky a lze předpokládat, že by mohly napomáhat při boji proti stárnutí lidského mozku. Vědecký výzkum v této oblasti je stále na samém počátku, je možné, že nás magnólie ještě ledasčím překvapí. A podle všeho jedině příjemně. 

Co můžete vyzkoušet už teď?

Firma Energy připravila vysoce koncentrovaný bylinný doplněk stravy Relaxin, který výtažky z kůry magnólie obsahuje v unikátní kombinaci s extraktem z kořene kudzu. Máte-li pocit, že na Vás až příliš silně doléhá hektické životní tempo, ale ani za nic byste nepolkli prášek, je tento bioinformační přípravek možná přesně tím, co hledáte.  Relaxin můžete užívat bez obav.  Přírodní cestou a bez vedlejších účinků (téměř stejně jako samotný pohled na kvetoucí magnólie) Vám pomůže uvolnit psychické napětí a nastolit tolik žádoucí rovnováhu.