Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali, že v období od 2. dubna do 19. dubna nebude možné nás kontaktovat telefonicky. Pro jakékoli dotazy či potřeby nás prosím kontaktujte prostřednictvím e-mailu. Děkujeme za pochopení.

Pět tipů na spokojené lenošení

Všude slyšíme a čteme a na vlastní oči vidíme, že je nutné být neustále aktivní. Brzy ráno jsou to kondiční běžci, poté kolegové v práci od svítání až do pozdního večera kmitající z jedné schůzky na druhou, a to nemluvíme o nejrůznějších dobrovolnických spolcích, domácích pracích… Jenomže jednou za čas se každému z nás stane, že prostě potřebuje vypnout. Jak to udělat, abychom se v takové chvíli necítili provinile, ale opravdu si ji naplno užili a nabrali tolik potřebné síly? Zdánlivě neproduktivně strávený čas je totiž skvělou prevencí třeba proti tzv. syndromu vyhoření.

1. Nic si nevyčítejte

Pamatujete, jak jste ještě na střední dokázali spokojeně prosedět v parku celé odpoledne? Zatímco děti a dospívající zvládají svůj čas spravedlivě dělit mezi aktivitu a lenošení, s dospělostí se kdovíproč dostavuje pocit, že nedělat nic je vlastně „zločin“. Není. Jde zkrátka jen o formu odpočinku – stejně jako spánek nebo třeba poslech hudby. Pokud si ale odpočinek vyčítáte, Vaše duše pozná, že něco není v pořádku a až tak úplně si neodpočinete. Proto žádné výčitky. Dopřejte si luxus několika prolenošených hodin, kdykoliv je to jen možné. Uvidíte, že v těch zbývajících budete mnohem odpočatější a svěžejší.

Chcete se cítit opravdu odpočatě? Vyzkoušejte náš Relaxin

2. Jen to, co chcete

Máte pocit, že byste si, zatímco ležíte na gauči (v posteli, v houpací síti, kdekoliv?), měli „aspoň číst“? Zavírají se Vám oči a nejradši byste si zdřímli, ale nakonec váháte, zda nemáte zavolat kamarádce nebo babičce? A chce se Vám do toho? Pakliže ne, tak to nedělejte. Pokud to ale pro Vás bude příjemně strávený čas, s chutí do toho! Trocha příjemné činnosti je při lenošení povolena.

Víte, že spánek dobíjí baterky duši i tělu? O zdravém spánku jsme psali docela nedávno tady.

3. Lenošte kreativně

Nejen povolena, činnost je dokonce žádoucí. Opět ovšem za předpokladu, že Vás to bude bavit. Kreslete, lepte koláže, vytáhněte konečně antistresové omalovánky od předloňských Vánoc. Pusťte se do pletení, najděte gramofon a desky po babičce, vytvořte netradiční mandalu nebo nálepky na kořenky. Ani nepoznáte, kdy jste se do své činnosti zabrali naplno…  zapalte si k tomu aromalampu a Vaše duše dvojnásob pookřeje.

4. Hurá ven!

Vyrazte do ulic anebo do přírody. Projděte svou oblíbenou trasu… nebo se prostě nechte vést, kamkoliv Vás nohy zanesou. A až budete unavení, můžete se se svým lenošením uchýlit do nějaké příjemné kavárny. Pokud máte zahradu, odolejte pracovním rukavicím a nářadí a zkuste si ji jednou užít jako návštěva. Pamatujete ještě, jak loni tetička žasla nad Vaším záhonem petržele a nad košatostí jabloně? Co to zkusit taky?

Víte, že i krátká procházka znamená dávku vitamínu D?

Chcete si při lenošení zajistit přísun komplexních vitamínů a ještě si pochutnat na skvělé kávě? I to je možné. Vyzkoušejte!

5. Sněte

Přemýšlejte třeba, kdo asi bydlí v domě, který míjíte na své každodenní trase? Nese muž jdoucí po protějším chodníku v aktovce soudní spisy, anebo miniaturní promítačku? Jaké budete nosit šaty za dvacet let? Kolik mourovatých koček by se vešlo do jednoho středně velkého autobusu? Dejte prostě fantazii volnou ruku. Možná budete překvapeni, co všechno Vás díky tomu napadne. A Váš mozek si při tom královsky odpočine.