Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali, že v období od 2. dubna do 19. dubna nebude možné nás kontaktovat telefonicky. Pro jakékoli dotazy či potřeby nás prosím kontaktujte prostřednictvím e-mailu. Děkujeme za pochopení.

Příčiny bolesti hlavy a jak se jí bránit?

Patříte do skupiny lidí, které často trápí bolest hlavy? Jedná se o nejčastější typ bolestí vůbec a nevyhýbá se žádným věkovým kategoriím. Trpí jí malé děti i staří lidé. Jedná se vždy o subjektivní pocit, takže jeho intenzitu nelze objektivně změřit. Bolest můžeme vnímat jako pouhý nepříjemný vjem, nebo také jako nesnesitelné utrpení. Bolesti hlavy mají mnoho podob a ještě více příčin. Pojďme se s nimi seznámit a říct si, jak se jim bránit a kdy už bychom raději měli navštívit lékaře.

Vznik a příčiny bolesti

Bolesti hlavy nevycházejí z mozku (ten neobsahuje žádná senzorická vlákna), jsou výsledkem dráždění speciálních senzorických nervových vláken a zakončení. Stimulací kteréhokoliv z nich dochází k přenosu bolestivých signálů do mozku. Bolest přichází z obalů mozku, ze stěny cév, z vlasaté části hlavy, svalů šíje i hlavy. Vyvolává ji tlak nebo rozpínání těchto struktur. Velmi často je doprovázena vegetativními příznaky a psychickými obtížemi. Bolest má nejrůznější charakter – tepavá, bodavá, pálivá, řezavá, plošná, nebo lokalizovaná, jednostranná, nebo šířící se do okolí. Může být vázaná na různé vlivy. Stres, menstruační cyklus, určitá jídla, roční období, změnu počasí, fyzickou či psychickou zátěž, oční podněty, polohu těla atd. Bolest hlavy může vzniknout při postižení jakéhokoliv systému, orgánu nebo oblasti těla. Diagnostika bolestí hlavy je velmi obtížná, a proto je dobré se poradit s neurologem.

Rozdělení bolesti hlavy

1. Primární

Nemají žádný organický podklad, který je možno najít zobrazovacími metodami (CT, MRI). Rozdělují se podle projevů, tedy podle typu bolesti. Nejznámější bolestí hlavy je migréna. Vyznačuje se tím, že jí často předchází aura. Podle principů TČM dělíme migrény na základě lokalizace bolesti na 3 hlavní typy:

a) žaludeční – je často spojená s potravinovou alergií, doprovázená nevolností, zvracením, únavou či úzkostí. Je lokalizovaná v čelní krajině.

b) žlučníková – většinou pulzující, lokalizovaná ve spáncích, vyvolaná přejedením, alkoholem. Typická je hořkost v ústech, nadýmání, světloplachost, často deprese nebo vztek.

c) ledvinová – šíří se od záhlaví ke kořeni nosu, často je spojená se změnami počasí, tlakem v očích, chladnými končetinami, nucením na močení. Častou emocí je strach.

Dalšími primárními bolestmi hlavy jsou tenzní bolesti hlavy, vázané na stresové situace či trvalé psychické napětí. Cluster headache jsou jednostranné bodavé krátkodobé záchvatovité bolesti nejasné příčiny. No a mezi těmito jsou ještě jiné primární bolesti hlavy, přechodné a smíšené typy.

2. Sekundární

Jsou spojené s určitou konkrétní příčinou. Například úraz hlavy nebo krku, onemocnění nitrolebních struktur (krvácení, ucpání tepny, zánět), onemocnění hlavových a obličejových struktur (očí, hrdla, krku, nosu, dutin, zubů, úst). Dále je to bolest vyvolaná chemickými látkami (léky, drogy, alkohol, kouření) nebo jejich vysazením. Poměrně častá je kraniální neuralgie (bolesti vycházející z hlavových nervů, například trojklaného nervu) a centrální obličejová bolest. Nejdůležitější je zjištění vyvolávající příčiny u sekundárních bolestí hlavy, a pokud možno jejich odstranění.

Jak se bolesti hlavy bránit?

U běžných bolestí hlavy je důležitá prevence, která je velmi často schopna potíže odstranit. Sem patří především pitný režim, dostatek zdravého, ničím nerušeného spánku. Prospěšný je sport, pohybový režim, omezení sledování TV, PC, dlouhodobého používání mobilního telefonu. U citlivých jedinců se vyvarovat rizikových potravin, zvážit užívání hormonální antikoncepce u dívek a žen. Důležité je předcházení stresu, korekce zraku, znalost hodnot krevního tlaku. Nepodceňovat úrazy hlavy, věnovat se prevenci a léčení interních onemocnění (hypertenze, obezity, zažívacích potíží). Způsoby léčby se vždy odvíjejí od typu bolestí hlavy a citlivosti jedince.

Jaké přírodní produkty podle typu bolesti hlavy doporučujeme?

1. Energy Renol

 

Začínáme jím vždy, bez ohledu na typ bolesti, k posílení oblasti ledvin. Dávkování je velmi individuální, od 3 kapek denně dlouhodobě po 3x denně 5 kapek do vybrání nejméně jednoho balení.

Pro více informací a koupi tohoto produktu na www.energieprirody.cz pokračujte ZDE

2. Energy Regalen

 

Pokud se jedná spíše o migrénu žlučníkovou, pokračujeme jím po Renolu v nízké dávce velmi opatrně max. 3x denně 3 kapky.

Pro více informací a koupi tohoto produktu na www.energieprirody.cz pokračujte ZDE

3. Energy Gynex

 

žaludeční migrény pokračujeme v dávce 3x denně 3 kapky.

Pro více informací a koupi tohoto produktu na www.energieprirody.cz pokračujte ZDE

4. Energy Korolen

 

Při bolestech spojených s cévním systémem, tedy vysokým krevním tlakem, nebo naopak s nedokrevností nervového systému. Při úzkostných stavech.

Pro více informací a koupi tohoto produktu na www.energieprirody.cz pokračujte ZDE

5. Energy Fytomineral

 

Důležitý podpůrný produkt u všech typů bolestí hlavy, doporučujeme jej vždy.

Pro více informací a koupi tohoto produktu na www.energieprirody.cz pokračujte ZDE

6. Spiron

 

Aplikace do ovzduší v místnosti při únavě a vyčerpání.

Pro více informací a koupi tohoto produktu na www.energieprirody.cz pokračujte ZDE

7. Léčivé krémy Energy

Artrin - k potírání čela, zátylku, šíje, bederní krajiny. Lze jej použít i do posilující koupele.

Protektin – na spánky, zátylek za ušima, oblast jater a žlučníku.

Cytovital – k potírání oblasti žaludku, dráhy slinivky, obličeje u žaludeční migrény, bolesti ze stresu.

Droserin – akutní bolest při viróze, teplotě, menstruaci, vysokém krevním tlaku na oblast obličeje, krku i vlasů.

Vhodných přípravků je mnoho, při bolestech hlavy je více než kdekoliv jinde doporučováno vybrat přípravek pomocí měření vnitřních orgánů elektronickým přístrojem Supertronic. Tuto vyšetřovací metodu provádíme v našem konzultačním centru, kam se stačí předem objednat.

Kdy neprodleně vyhledat lékaře?

Jakmile vzniknou kruté náhlé bolesti hlavy při fyzické zátěži, nebo nově vzniklé bolesti u člověka s nádorovou anamnézou. Dále při postupně narůstající bolesti spojené se zvracením, spavostí, psychickými změnami. Závažná je bolest hlavy provázená horečkou a meningismem (dráždění mozkových plen) a v neposlední řadě přítomnost jakékoliv neurologické symptomatologie (porucha hybnosti, citlivosti).

Budeme rádi, když se s námi podělíte o Vaše zkušenosti s přípravky a napíšete nám na info@energieprirody.cz