Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali, že v období od 2. dubna do 19. dubna nebude možné nás kontaktovat telefonicky. Pro jakékoli dotazy či potřeby nás prosím kontaktujte prostřednictvím e-mailu. Děkujeme za pochopení.

Štítná žláza a produkce hormonů

Štítná žláza je nepostradatelný orgán našeho těla. Podílí se na regulaci metabolismu, a to produkcí hormonů trijodtyroninu, tyroxinu a kalcitoninu. Má přímý vliv na rychlost látkové výměny, spotřebu kyslíku, ale celkově i náš růst a vývoj jako člověka. Jenže ne u každého funguje štítná žláza, jak má – nejčastějším problémem štítné žlázy je nadprodukce hormonů, nebo naopak jejich příliš malá produkce. Odhaduje se, že až 50 % lidí o svém onemocnění neví. Nemocných je přitom více než 600 000.

Jak poznat onemocnění štítné žlázy?

Rozpoznat onemocnění štítné žlázy není snadné a definitivně ho potvrdí až vyšetření krve s laboratorním testem, sledují se hraniční hodnoty štítné žlázy. Nicméně existují varovné příznaky, na které byste měli brát zřetel. Především pokud jste se setkali v poslední době s únavou nebo nevysvětlitelným přibíráním na váze. Určitě byste měli vyhledat vyšetření lékařem, který jediný může potvrdit nebo vyvrátit onemocnění štítné žlázy.

  • únava a celkový útlum během dne
  • deprese a špatná nálada
  • poruchy spánku a nekvalitní spánek
  • suchá kůže
  • přibírání na váze, přestože máte pořád stejný příjem energie
  • špatná termoregulace těla

TIP: Někdy můžete na vyšetření u lékaře čekat poměrně dlouho. Rozhodně nic nezkazíte, pokud začnete preventivně používat účinný krém Cytosan, který pomáhá upravovat činnost štítné žlázy a harmonizovat hladinu hormonů v organismu.

Štítná žláza a produkce hormonů

Zvýšená funkce štítné žlázy (hypertyreóza)

Během tohoto stavu pracuje štítná žláza více než by měla. Produkuje tedy příliš hormonů a organismus tak nadměrně pracuje – především metabolismus. Dochází k hubnutí, to může být sice pro některé benefit, ale společně s tím přicházejí i nežádoucí příznaky, jako třeba bušení srdce, zvýšené pocení, pocit horkosti, změny nálad a poruchy spánku.

Snížená funkce štítné žlázy (hypotyreóza)

Oproti tomu, pokud štítná žláza pracuje méně, je to velmi často vidět na zvyšující se váze (tělo zadržuje vodu). Organismus je během hypotyreózy celkově zpomalený, člověk se cítí unavený a se špatnou náladou, často až v depresi. Zpravidla je snížená funkce štítné žlázy zapříčiněna nedostatečným příjmem některých živin a minerálů. Proto doporučujeme nutriční elixír Everest Ayurveda ASTHIPRASH, který obsahuje mnoho prospěšných látek, vitamínů a minerálů.

Domácí léčba a prevence onemocnění štítné žlázy aneb jak nastartovat štítnou žlázu

Důležitá je prevence – onemocnění štítné žlázy byste neměli řešit až nastane, ale předcházet mu. Důležitý je vitamín C, E, ale také vitamíny skupiny B. Vhodné je také využívat sílu přírody, konkrétně chaluhu bublinatou, tedy řasu, která stimuluje činnost štítné žlázy do normálu, příznivě ovlivňuje produkci hormonů a energetický metabolismus. Najdete ji obsaženou v účinných kapkách Gynex Energy. Doporučujeme je užívat také v průběhu onemocnění štítnou žlázou.

Nejčastější otázky spojené s problémovými příznaky štítné žlázy

Kde je štítná žláza?

Štítná žláza je endokrinní žláza našeho organismu, která je umístěna na konci průdušnice. Někdy ale může zasahovat až do oblasti hrtanu – typicky v případě zvětšené štítné žlázy. Umístění štítné žlázy je tedy v našem krku, a to o něco výše než končí hrudní kost. Samotná velikost štítné žlázy se může měnit na základě některých nemocí štítné žlázy.

Co nejíst při snížené funkci štítné žlázy?

Jestliže trpíte sníženou funkcí štítné žlázy, tedy hypofunkcí štítné žlázy, určitě vynechte potraviny, které nejsou čerstvé, a naopak jsou třeba vysoce průmyslově zpracované. Ideální jsou například ryby, ale raději než uzené nebo jinak upravené, volte ryby čerstvě přírodně připravené. Stejné pravidlo dodržujte také v případě dalších potravin.

Co jíst při onemocnění štítné žlázy?

Výběr ideálních potravin, které jíst při onemocnění štítné žlázy, se liší podle toho, jestli trpíte sníženou funkcí štítné žlázy, tedy takzvanou hypofunkcí štítné žlázy, nebo naopak zvýšenou funkcí. V případě snížené funkce štítné žlázy omezte košťálovou zeleninu, stejně jako třeba sóju. Jídelníček snížené funkce štítné žlázy by měl být především plný jódu, ideální jsou mořské plody a ryby, nezapomeňte na jodidovanou sůl.

Naopak v případě zvýšené funkce štítné žlázy, takzvané hyperfunkce, je vhodné vyhnout se potravinám obsahujícím jód. Obecně je doporučováno při poruchách štítné žlázy upravit jídelníček – jíst pravidelně a pestře, protože jsou důležité i vitamíny na štítnou žlázu.

Co pomáhá na štítnou žlázu?

Pokud máte onemocnění štítné žlázy, určitě pomohou kromě změny jídelníčku také doplňky stravy a vitamíny na štítnou žlázu i minerály. Ideální tak je například bylinný džem Everest Ayurveda KESHAPRASH. Správná strava příznivě stimuluje hormony štítné žlázy a pomůže vyřešit poruchy štítné žlázy.

Zdroje

Štítná žláza – WikiSkripta. 301 Moved Permanently [online]. Dostupné z: https://www.wikiskripta.eu/w/Št%C3%ADtná_žláza

Štítná žláza - proč je její správná funkce tolik důležitá? - Lékárna.cz. Lékárna.cz první online lekárna [online]. Copyright © 2021 Pears Health Cyber, s.r.o. [cit. 01.03.2021]. Dostupné z: https://www.lekarna.cz/clanek/stitna-zlaza-a-proc-je-jeji-spravna-funkce-tolik-dulezita/

5 signálů, že vám správně nefunguje štítná žláza | EUC. EUC | Největší poskytovatel ambulantní péče v ČR [online]. Copyright © [cit. 01.03.2021]. Dostupné z: https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/5-signalu-ze-vam-spravne-nefunguje-stitna-zlaza/