Pitný režim nezná sezónu

Možná to taky znáte. V chladnějším období nepijeme zdaleka tolik, kolik bychom měli. V létě nás k dodržování pitného režimu většinou donutí okolnosti. Tělo si celkem spolehlivě řídí hospodaření s tekutinami a dříve či později vyšle jasný signál k jejich okamžitému doplnění: žízeň. (Ale pozor: odborníci připomínají, že pít bychom měli dříve, než pocity žízně vůbec zaznamenáme.) 

Jak to vlastně s cirkulací vody v našem těle vypadá? 

Záleží na tom, kolik tekutiny za den přijmeme a vyloučíme. Obvykle to bývá mezi 2,5–3 litry. Správné zavodnění těla zaručuje, že nám dobře funguje krevní oběh, trávení a vůbec většina metabolických dějů. Podílí se také na správné termoregulaci. Na nedostatečný příjem tekutin reaguje tělo zdánlivě paradoxně tak, že ze všech sil zadržuje ty, které ještě zbývají. Výsledkem jsou otoky, únava, bolesti hlavy… a další potíže.  

Kromě množství tekutin je důležitá i jejich kvalita. Čistá voda je samozřejmě základ. Má malý osmotický tlak, nižší, než má krevní plazma. Vstupuje tak dobře do buněk a hasí žízeň. Další variantou jsou minerální vody. Tady už je potřeba pečlivě číst údaje na etiketách. Uměle dosycované vody ("sodovky") sice nejsou minerálky, ale mohou snadno způsobit nepříjemné říhání a nadýmání. Limonády všech možných typů jsou tekutiny, které mohou v našem těle nadělat víc škody než užitku. Výjimkou jsou snad jen domácí limonády (okurková, zázvorová, mátová) - přičemž pod pojmem "domácí" se myslí fakt, že si nápoj opravdu vyrobíte doma z prokazatelně přírodních surovin. Někteří majitelé podniků, jež "domácí limonády" nabízejí, si totiž rádi usnadňují práci tím, že nápoj dochutí sladkým sirupem. 

Zima je tu 

V zimních měsících trávíme většinou delší dobu v často přetopených nebo klimatizovaných místnostech, takže dostatek tekutin je nezbytně nutný. Velkou zátěží jsou Vánoce - je těžké držet se své konve zeleného nebo bylinkového neslazeného čaje, když všude kolem nás se to jen hemží punči, svařáky, medovinou, vaječnými koňaky a alkoholem ve všech podobách obecně... Případně jde alespoň o nejrůznější slazené "pečené" a "ovocné" čaje (které s opravdovým čajem mají společné jen to jméno) a další nevhodné nápoje. 

V dobré víře si během zimy zkoušíme upevnit zdraví pobytem v sauně, kde tělo, nepřipravené na takovou formu otužování, dostane často pěkně zabrat. Ani výlety za teplem, ať už k moři nebo do tropických krajů obecně, nejsou pro naše zdraví vždycky tou nejšťastnější volbou. Pobyt si užijeme naplno, ale na návrat do zimních podmínek střední Evropy bychom měli tělo vybavit co nejlépe. Třeba i pitím odpovídající kvality. 

Co tedy pít? 

Ani s koncem teplých dní bychom neměli zcela zanevřít na čistou vodu. Vadí-li nám příliš studená, můžeme ji nechat odstát na pokojovou teplotu. Ochutit ji lze čerstvým citronem... grapefruitem... mátou - anebo vším jmenovaným dohromady. 

Tip Energie přírody

Opravdu domácí citrusová limonáda - na konvici o objemu 0,75 l budeme potřebovat dva střední citrony a jeden větší pomeranč. Několik snítek máty (mražené, čerstvě utržené v supermarketu, v krajním případě i sušené) a lžičku domácího medu. Citrusy vymačkáme, doplníme promnutou nebo nasekanou mátou a vmícháme med. Podáváme v teplotě, která je konzumentům příjemná. Pomeranč můžeme nahradit grapefruitem - tehdy můžeme být s medem velkorysejší, zvláště pak, pokud jsme zvyklí na sladší chuť pití. 

Tipy na další zimní nápoje

Zatímco od letních nápojů si kromě hydratace slibujeme i to, že nás ochladí, ty zimní by měly logicky spíše hřát. Kromě teploty podávaného pití tomu můžeme napomoci i výběrem surovin. Vhodné jsou: 

  • zázvor (nastrouhaný v kombinaci s citronem či pomerančem) 

  • jablko (1 větší jablko jemně nastrouhat, se skořicí, medem a kapkou citronové šťávy)

  • mátový čaj a všechny druhy bylinkových čajů dle preference (pamatujte jen, že i bylinky mohou fungovat jako "léčiva" a sledujte proto údaje o složení a účincích)

  • zelený, bílý, černý čaj - dle chuti 

  • maté 

  • výběr z čajů najdete i v naší NABÍDCE

A co Vy? Hlídáte si v zimě pitný režim? Jaký je Váš oblíbený zimní nápoj? Dejte nám vědět. Těšíme se na Vaše nápady!