Příznaky zánětu močových cest a jejich domácí léčba

Zánět močových cest je poměrně běžné onemocnění močové soustavy. Projevuje se typicky pálením a řezáním při močení. Častěji infekce neboli zánět močových cest postihuje ženy než muže. Ovšem ani zánět močových cest u mužů není ojedinělý. Domácí léčba spočívá především v účinných bylinných přípravcích, které obsahují prospěšné látky a výtažky z bylin. Vhodné je také zvýšit příjem vitamínu C.

Zánět močových cest a močové cesty

Zánět močových cest dokáže potrápit. Přestože častěji se vyskytuje u žen, není až tak ojedinělé, když postihne muže. Přestože často zánětu močových cest nevěnujeme až takovou pozornost, nejedná se o bezvýznamnou zdravotní komplikaci – pozdě léčený zánět močových cest může přejít až v problémy s ledvinami.

Močové cesty neboli močová soustava je označení pro soustavu orgánů, které se v našem těle starají o odvod moči z těla. Začátek močových cest je v ledvinách a končí ve vyústění močové trubice, odkud se moč odvádí. Přestože se souhrnně většina problémů s močovými cestami označuje jako zánět močových cest, nejčastěji jde v pravém slova smyslu o zánět močového měchýře.

Příznaky zánětu močových cest a jejich domácí léčba

Infekce močových cest

Infekce močových cest se projevuje především bolestmi při močení – to je charakteristický příznak zánětu močových cest. Bolest vzniká přemnožením bakterií, které se přichytávají na stěny močového měchýře a močové trubice, kde se dále množí. Právě proto je potřeba včas zasáhnout a zabránit dalšímu množení těchto bakterií. Jedině včasným zásahem můžete snadno vyřešit infekci močových cest.

Příznaky zánětu močových cest

Zánět močových cest má charakteristické příznaky, podle kterých ho můžete dobře poznat. Pokud si však nejste jisti, je vždy lepší navštívit lékaře, který vám může napsat například léky na zánět močových cest na předpis. Bohužel jednoznačně ani nejde určit, za jak dlouho odezní zánět močových cest. Vždy záleží na individuálních podmínkách. Přečtěte si typické příznaky zánětu močových cest.

  • Chodíte častěji na toaletu a močení je bolestivé, provází ho pálení, řezání a podobné bolesti
  • Trpíte bolestmi v podbřišku, moč je zakalená (ojediněle může být zbarvena krví) a může i nepříjemně páchnout
  • Může se dostavit zvýšená teplota
  • Máte pocit, že jste se plně nevyprázdnili

TIP: Jestliže se při zánětu močových cest objeví krev, doporučujeme navštívit neodkladně lékaře. Napíše vám léky na zánět močových cest, například antibiotika.

Zánět močových cest u mužů

Příznaky zánětu močových cest u mužů jsou vesměs stejné. Celkově probíhá u mužů zánět močových cest prakticky totožně – pouze na něj nejsou tolik náchylní jako právě ženy. Většinou ani netrpí tolik nepříjemnými příznaky. Například antibiotika na zánět močových cest dostávají častěji ženy, které jsou vlivem uskupení močové soustavy na zánět močových cest náchylnější.

Domácí léčba zánětu močových cest

Ne každý chce jít hned k lékaři a dostat do sebe například antibiotika při zánětu močových cest. Antibiotika by se měla užívat až skutečně není jiná možnost. Ovšem první možností, která většinou i rychle zabere, jsou různé přírodní bylinné směsi a kapky na zánět močových cest a jiné doplňky stravy. Léčba zánětu močových cest doma spočívá především v příjmu účinných látek z bylin a vitamínů. Doporučujeme zvýšit například vitamín C a pravidelně pít.

Co na zánět močových cest?

Ideální je využít sílu přírody ihned, jakmile na sobě zpozorujete příznaky zánětu močových cest. Bylinné kapky na zánět močových cest mohou být rychlou a dobrou volbou, protože navrací funkci močových cest do normálu, stejně jako funkci močového měchýře a ledvin, tedy prakticky celé močové soustavy. Účinné jsou například také brusinky a jiné ovoce zvyšující hladinu vitamínu C a tím okysličující moč.

Zdroje