Antioxidanty jsou pro tělo prospěšné, ale nesmíte to s nimi přehánět

Antioxidanty chrání naše tělo před volnými radikály, takzvanými oxidanty. Volné radikály ohrožují naše buňky a mohou mít vliv na předčasné stárnutí. Antioxidanty mohou volné radikály zneškodnit, ale je potřeba myslet na to, že nadměrné množství antioxidantů také není pro tělo prospěšné. Antioxidanty se přirozeně vyskytují v potravinách, především v ovoci. Syntetické antioxidanty se ale přidávají také do potravin. 

Co jsou to antioxidanty?

Antioxidanty jsou jedinečné látky, které umí chránit naše buňky. Antioxidantů jsou tisíce různých sloučenin. Naše buňky každou sekundu napadají takzvané volné radikály, které jsou obsaženy v našem okolí, ale zároveň vznikají i během procesů v našem těle. Oxidanty jsou důležité, protože na jednu stranu odráží viry a mikroby, ale na straně druhé, pokud jich je hodně, mohou vést až k některým vážným onemocněním, například rakovině. 

Naopak antioxidanty jsou „hodné“ molekuly, které omezují aktivitu volných radikálů (oxidantů). Antioxidanty tak umí omezit proces oxidace v našem organismu. Antioxidanty jsou sice vnímány kladně, ale všeho moc škodí – stejně jako nadmíra antioxidantů, která může uškodit, protože kromě zdravých buněk může chránit i nemocné nebo dokonce rakovinné buňky. Například u lidí s rakovinou se antioxidanty vůbec nedoporučují.

Antioxidanty jsou pro tělo prospěšné, ale nesmíte to s nimi přehánět

Antioxidanty v potravinách

Antioxidanty se vyskytují také v potravinách, a to hned dvěma rozdílnými způsoby. Buďto se vyskytují přirozeně, nebo jsou do potravin přidávány jako konzervanty (syntetické antioxidanty), protože zpomalují oxidaci, která by jinak mohla potravinu rychle poškodit. Nejčastěji můžete antioxidanty v potravinách najít například v ovoci, kávě, čaji nebo třeba ve víně. Bohaté jsou na antioxidanty také borůvky nebo třeba kakao a zelený čaj. To vše jsou potraviny bohaté na antioxidanty. 

Antioxidanty a rakovina

Zatímco dříve vznikly studie, které tvrdily, že antioxidanty napomáhají brzdit rakovinotvorné procesy v organismu, dnes jsou lékaři k tomuto postoji opatrnější. Ukázalo se, že antioxidanty totiž chrání také rakovinné buňky, proto by antioxidanty neměl uměle užívat nikdo, kdo trpí rakovinou – v přirozené stravě se jim samozřejmě vyhnout nejde. Stejně tak se antioxidanty nedoporučují lidem, kteří mohou mít vyšší riziko rakoviny

Antioxidanty v tabletách nebo přírodní antioxidanty? 

Antioxidanty v potravě může být někdy složité využít a stejně tak z nich získat dostatečnou dávku. Právě proto jsou vhodné různé doplňky stravy obsahující vitamíny a antioxidanty. Doplňky stravy obsahující antioxidanty nejsou špatné, je ale potřeba si hlídat alespoň orientační hladinu antioxidantů, které do těla dostáváte. Jakmile jich začne být příliš, znamená to pro tělo naopak problém. Obecně platí, že přírodní antioxidanty jsou lepší – to se však nevylučuje s antioxidantech v tabletách nebo jiné formě, protože i ty mohou být zcela přírodní. 

Volné radikály a stárnutí

Některé studie také uvádějí zjištění, že volné radikály způsobující oxidaci buněk také způsobují předčasné stárnutí. Projevuje se to především na kůži, která ztrácí svou vitalitu a elasticitu – stejně jako později na celkovém organismu. Proto může být tvrzení, že antioxidanty zpomalují stárnutí pravdivé, ale opět je potřeba myslet na přiměřenou a pro tělo přirozenou dávku antioxidantů

Zdroje