Patero pro Vaše zdravá záda

1 Hýbejte se 

Stačí obyčejná chůze, o víkendu můžete vyzkoušet třeba nordic walking. Naprosto ideální je plavání. Vyberte si druh pohybu, který Vás bude bavit, a který - především, pokud začínáte - bez velkých bolestí zvládnete. Časem můžete přidat na obtížnosti.

Na co si dát pozor? I při chůzi hlídejte držení těla. Namísto tašky přes rameno noste batoh se správně seřízenou délkou popruhů. Dopřejte si kvalitní boty!

2 Posaďte se, prosím

Sedíte v práci? Pořiďte si tu nejlepší židli! Ale nikdy na ní neseďte v jedné pozici déle než 30 minut. Při správném sezení byste vždy měli mít kolena o něco níž než pánev, nohy přitom spočívají celými chodidly na zemi. Řídíte? Dbejte na správnou pozici i při sezení v autě.

Na co si dát pozor?Ani při práci nezapomínejte na vhodné protažení.

3 Naslouchejte svému tělu

Bolest, kterou zaženeme pilulkou, sice zmizí, ale to, co ji vyvolalo, nikoliv. Látky obsažené v léku uvolní stažené svaly okolo místa postižení. Nám se uleví, ale tím, že se chováme ke svému tělu stále stejně, vlastně jen prohlubujeme vzniklé poškození.

Na co si dát pozor? Objevuje-li se bolest častěji, pátrejte po tom, co ji vyvolalo. Začnete-li včas, můžete se odstraněním příčiny zbavit potíží i bez tabletek. Zkuste jemnou masáž přírodním přípravkem.

4 Dobře jezte

Strava bohatá na vápník a minerály, dostatek proteinů podporující tvorbu svalové hmoty - to je dieta, která Vaše záda jenom podpoří. Čím pevnější svalový obal kolem Vaší páteře bude, tím lépe a snáz bude celý systém pracovat. Hlídejte si ideální váhu.

Na co si dát pozor? Vápník sám o sobě nestačí. Podle některých odborníků může být jeho nahodilé užívání naprosto neúčinné nebo dokonce škodlivé. Vsaďte na osvědčené a vyvážené preparáty na bázi přírodních surovin. Co třeba Fytomineral?

5 Jak je na tom Vaše postel?

Kdy jste naposledy kupovali novou matraci? Víte, že doporučená doba pro užívání jedné matrace je přibližně 7 let, přičemž běžná záruka na matrace se pohybuje kolem tří až pěti let? Pořiďte si kvalitní výrobek ze studené pěny - Vaše záda Vám poděkují!

Na co si dát pozor?   Z lůžka se také musí umět vstávat. Jak na to? Po probuzení se pořádně protáhněte. Poté se natočte na bok, spusťte nohy dolů z postele, opřete se o ruku a zvedněte do sedu. Nikdy se nezvedejte do sedu z polohy na zádech.