Co to tu voní?

Vůně je mocná a má na naši psychiku velký vliv. Dokáže vyvolat chuť k jídlu, vzpomínky na to, co jsme zažili, přivolá nám z paměti konkrétní osoby, místa či situace. Citlivější jedinci dokonce uvádějí, že s většinou vůní mají spojenou i konkrétní barvu. Vůně a pachy nás zkrátka provázejí celým životem.
Skoro v každé domácnosti se najde aspoň jedna aromalampa. Ať už s láskou opečovávaná, nebo náhodně darovaná či nalezená,  právě teď nastává ten správný čas dát jí příležitost... Nechte si provonět a rozsvítit den. Nebo aspoň podvečer.

Málokdo si uvědomuje, že při vstupu do místnosti je totiž vůně většinou to první, co naše smysly zachytí. Mnohé studie prokázaly, že čichová paměť je mnohem silnější než zraková. V praxi to znamená, že 95 % informací získaných zrakem do jednoho roku zapomeneme, ale u čichové paměti je to pouze 20 %.
(To můžu směle odsouhlasit: Kdysi jsem chodila k zubaři, který měl pro aromalampy slabost, a mně pak celkem dlouho trvalo, než se mi při závanu Severské borovice přestal v podvědomí vynořovat jekot zubařské vrtačky.)

Ale zpátky k vonným esencím a jejich účinkům. Používání aromatických směsí je staré jako lidstvo samo. Trochu zjednodušeně lze říci, že od bylin vhazovaných do ohně kmenovými šamany přes liturgické obřady s kadidly a vykuřovadly až po dnešní vonné oleje a čajové svíčky jsme ovšem urazili poměrně dlouhou cestu.
Aromalampu si můžete užít o samotě i při posezení s přáteli, při koupeli i u sledování oblíbeného televizního pořadu. Zkuste si vybírat vůni podle příležitosti, velikosti prostoru i vlastních preferencí. Udělejte si na ni čas a vychutnejte hřejivé světlo plamene svíčky a vůni pomalu prostupující místnost. Při jejím výběru je dobré dát si na čas a naslouchat svým pocitům. Někomu nevoní levandule, jinému zase zmíněná borovice...

K čemu je to dobré?

Rostlinné esence obsažené v parfémech, kosmetice, éterických olejích nebo vonných svíčkách mají schopnost navodit příjemné pocity a také uvolňovat různé blokády, které pocitům spokojenosti předtím bránily. Nesou v sobě sílu rostlin a komplex vzájemně na sebe působících látek. Krom toho mají tzv. normativní efekt, to znamená, že pomáhají  navodit pocit zdraví a pohody. Uplatňují se například i v přírodních BIO parfémech, kde působí svými harmonizujícími účinky.
Aromaterapie, odnož alternativní medicíny, která znamená doslova "léčbu pomocí vůní", dělí vonné olejové esence podle potřebného efektu na stimulující (jang) a uklidňující (jin). Mezi nejrozšířenější éterické oleje patří: citronová tráva, levandule, cedrové dřevo, zázvor, santal, borovice, jasmín, růže či granátové jablko. Velmi zjednodušeně je můžeme rozdělit i takto:

Jin a jang

Energie jang, odpovídá probouzení, vnímání, období jara a léta.Můžeme si ji představit jako vůni květů růže, heřmánku s tajemnou pelargonií, spolu s řebříčkem doplněnou grepem a bergamotem. A také kořen zázvoru, exotické pomerančové květy, jasmín, koriandr a vůně citrusové kůry.
Zklidňující energie jin - to je obrazně řečeno počátek podzimu, zima, odpočinek. Vystihují ji vůně kadidlovníku s růží a pelargonií, odlehčené citronem a grepem. Santal, jalovec, cypřiš, tymián a lesní vůně.
Vonné oleje se samozřejmě užívají i k léčebným a relaxačním masážím, ale to už by byl jiný příběh. Máte-li chuť některý z olejů vyzkoušet, můžete si vybrat tady:
https://www.energieprirody.cz/cs/88-aromaterapie


A jak zařídit, aby nám vůně z aromalampy nebo svíčky dlouho vydržela v prostoru?
Celý proces se označuje jako zušlechťování ovzduší a probíhá ve třech fázích. Nejprve zbavíme prostředí prachu (pokud tušíte, že je řeč o úklidu, tušíte správně), druhá fáze se označuje jako odstranění tzv. pachového smogu - jednoduše vyvětráme. Teprve poté se dostává ke slovu tzv. aromatizace - lampu nebo svíčku použijeme podle zvyklostí nebo pokynů výrobce... a pak už jen relaxujeme. Zdá se Vám to zbytečně zdlouhavé? Vyzkoušejte. Rozdíl poznáte sami.

Už víte, jakou vůni si vyberete?