Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali, že v období od 2. dubna do 19. dubna nebude možné nás kontaktovat telefonicky. Pro jakékoli dotazy či potřeby nás prosím kontaktujte prostřednictvím e-mailu. Děkujeme za pochopení.

Co napovídají Vaše chutě?

Jídlo zdaleka není jen “pohonnou hmotou” našeho těla. Většina jedlíků jí i pro potěšení, a správně zvolená potrava může být i lékem. Jednotlivé chutě nám navíc mohou poměrně spolehlivě napovědět, na co si dát pozor. Co nám naše tělo vzkazuje, když…?  

Maso

Existují názory, že maso bychom vůbec konzumovat nemuseli. Opakem jsou pak ti, kdož tvrdí, že maso jako důležitý zdroj bílkovin a dalších živin do našeho jídelníčku prostě patří. Ať už se přikláníte k jedné nebo druhé variantě, případně maso konzumujete jen občas, je dobře sledovat, v jaké situaci na něj máte chuť. Může se stát, že Vám tělo právě touto formou hlásí nedostatek železa, vitamínu B12 nebo třeba tuku.

Rádi byste doplnili potřebné látky, ale nechce se Vám připravovat steak? Rovnováhu potřebných látek v těle můžete hlídat i díky přípravkům Energie přírody. Už jste zkusili tzv. esenciální potraviny? Teď si je můžete pořídit za zvýhodněnou cenu.

Hořká jídla

Přestože co do chuti můžeme hořce chutnající potraviny považovat za opak těch sladkých, oba typy mohou poukazovat na to, že se “něco” děje v našem srdečním okruhu. A sem spadají emoce, sebeláska, láska k druhým… Konzumace hořce chutnajících jídel může na chvíli přehlušit některé hluboko ukryté pocity stejně tak jako konzumace sladkostí.

Sladká jídla 

Jak nebezpečný může být příliš sladký život, jsme psali nedávno tadyPokud se v našem jídelníčku vesele střídají sladkosti ve všech formách (a nemusí to být jen rafinovaný cukr, ale i zdánlivě zdravá sladidla jako med či různé druhy sirupů) a jídla plná jednoduchých sacharidů (včetně těstovin a pečiva), je možná načase zamyslet se nad tím, kolik využitelné energie svému tělu dodáváme. Ze začarovaného kruhu nezvladatelné chuti na sladké může být totiž díky všem těm cukrům docela těžké vystoupit.

Kromě toho může nutkání jíst sladké pokrmy v nadměrném množství poukazovat na strádající duši. Sladká chuť nám může aspoň na chvíli pomoci odsunout starosti, zlepšit náladu. Nebýt toho, že hladina krevního cukru klesne stejně bleskurychle, jako předtím stoupla, bylo by to docela příjemné řešení. Takhle je ale možná spíš vhodnější zjistit, zda našemu tělu nechybí hořčík, měď a železo. Chuť na čokoládu bývá u žen často spojená i s premenstruačním syndromem. Víte, že Vám může pomoci třeba náš Gynex nebo Korolen

Slaná jídla

Nemůžete si pomoct, a ty brambůrky (slané krekry, arašídy nebo cokoliv podobného) prostě mít “musíte”? Možná Vašemu tělu nechybí sůl, ale voda! Sůl totiž vodu váže, a tělo si prostřednictvím konzumace slaných pokrmů zkouší zajistit aspoň ty zásoby tekutin, které už má. Zkuste si příště, až Vás přepadne chuť na slané, dát sklenici čisté vody.

Nepomáhá to? Může jít také o nedostatek minerálů, především vápníku. A s tím už se dá celkem snadno něco dělat. Vyzkoušejte Fohow Elixir PHOENIX nebo osvědčenou klasiku Fytomineral

Kyselá a pikantní jídla

Okurky, nakládaná zelenina… kyselé omáčky a další pochutiny. Nebo naopak jídla ostře kořeněná či jinak dráždivá nám mohou do jídelníčku přinést vítané zpestření a oživení… pokud je samozřejmě jíme s mírou. Některé zdroje udávají jako původce chuti na tyto pokrmy zatížení tzv. plicního a jaterního okruhu, pocit nedocenění, chybějící proud potřebné životní energie. Možná je ale Vaše strava prostě delší dobu příliš jednotvárná (i když zdravá!). Co třeba zkusit zařadit nové druhy čerstvé zeleniny? Zajímavou kombinaci surovin? Jakkoliv pár chilli papriček nebo přírodní nakládaná zelenina nám samozřejmě spíše prospěje, energii svému životu můžeme dodat i jinak. Například Stimaralem.

Pět tipů na to, jak mít své chutě pod kontrolou

Jezte pravidelně a menší porce. Žádné denní jídlo nevynechávejte.

Pijte dostatek čisté vody.

Dostatečně spěte.

Doplňujte pocity radosti jinak - třeba pohybem.

Dopřejte tělu čas. Máte na něco chuť? Počkejte 15 minut.

A ještě něco

Potřebujete podpořit? Vyzkoušejte osvědčené preparáty Energie přírody. Co třeba Cytosan?