Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali, že v období od 2. dubna do 19. dubna nebude možné nás kontaktovat telefonicky. Pro jakékoli dotazy či potřeby nás prosím kontaktujte prostřednictvím e-mailu. Děkujeme za pochopení.

Jak mít a mýt krásné vlasy?

Dámy, ruku na srdce, která z nás by nechtěla mít korunku krásy v podobě půvabných vlasů? Mimochodem, pánové, u vás to přece platí taky! Pojďme se podívat na zaručené tipy a triky, které zajistí hustou a zdravou kštici i vám.

SPRÁVNÉ ZACHÁZENÍ

Nepřehánějte to s mytím vlasů

Opravdu jim stačí 2 – 3x týdně! Myjete-li si vlasy každý den, jsou pak zbytečně jemné a plihnou. Zkuste každodenní umývání omezit na 3 týdně a po prvotním přeprogramování vlasové pokožky na nový režim se produkce mazu ustálí.

Pokud chodíte často cvičit a bez umytých vlasů po sportu nemůžete být, propláchněte si vlasy jen proudem vody. Pot se smyje a zároveň ve vlasech zůstane přirozený maz.

Šamponu stačí trocha, a jen na kořínky

Plnou dlaň šamponu nepotřebujete, ani pokud máte husté vlasy sahající do pasu. Nezapomínejte, že maz se primárně nahromadil u kořínků a blízko hlavy, nikoli u konečků.

Masáž pokožky hlavy

Když už jsme u toho mytí, také si hlavu pěkně promasírujte! Spojte příjemné s užitečným a během šamponování si hezky mněte pokožku hlavy.

Vyhýbejte se příliš horké vodě

Snad nejste natolik zimomřiví, že se sprchujete téměř vařící vodou. Vlasům příliš horká voda ubližuje, vede k lámání a k zašmodrchávání vlasů.

Kondicionér naopak jen na konečky

Kondicionér je třeba aplikovat na konečky. Dáte-li jej i na kořínky, zbytečně vám vlasy splihnou a umastí se rychleji.

Fénujte šetrně

Ideálně nefénujte vůbec, ale pokud opravdu musíte, držte se alespoň následujících rad. Fénujte vždy na nejnižší možnou teplotu. Nechejte vlasy nejdřív cca 15 minut uschnout v ručníku a až potom foukejte. Nedávejte fén příliš blízko k vlasům a nezůstávejte dlouho na jednom místě.

Žádné kulmy či žehličky

Foukání vám nezakážeme, ale žehlení či kulmování musíme. „Pečení“ vlasům opravdu neprospívá. Pokud je to jednou za čas nezbytně nutné, vetřete do vlasů přípravek pro ochranu vlasů před horkem.

Česejte odspodu

Nepročesávejte vlasy dlouhými tahy od kořínků, ale začněte odspodu, krátkými tahy odshora dolů.

Opatrně s gumičkami

Ty pravé gumové sice drží nejlépe, ale vlasům škodí nejvíce. Navíc, když jsou vlasy takto vytažené, trpí i vlasové folikuly. Vsaďte spíše na volnější copy a ohony a nechte ty hodně vypnuté gymnastkám.

Pravidelné zastřihávání

Nemusíte nutně ke kadeřníkovi, ale zastřihnout si konečky každé 2-3 měsíce vašim vlasům prospěje. I při té nejlepší péči je potřeba zastřihávat, jinak se objeví roztřepené konečky.

 

Vlasy jsou nejhezčí ozdobou a často i nejlepší známkou přirozené krásy. Nemusíte si na hlavu „patlat“ superdrahé přípravky, s pomocí přírody se vláskům bude dařit ještě lépe. Kromě šetrného zacházení se také musíte postarat o výživu, a to zevnitř i zvenčí.

VÝŽIVA ZVENČÍ

Obecně se vyhýbejte běžně prodávaným prostředkům vlasové péče plných chemikálií. Mrkněte na obal šamponu či kondicionéru, jako to už určitě děláte u potravin v supermarketu.

Kvalitní šampón

Vsaďte na kvalitní šampon založený na přírodních ingrediencích. Podíváme-li se například, co krásného nám přináší Pentagram® šamponů Energy, nestačíme se divit. Kolik jemnosti, hebkosti, energie a síly je v jedné lahvičce. A ještě k tomu univerzální použití od hlavy až k patě. Jak je s šampony spokojená a jak je používá paní Marcela Šťastná?

Můj nejoblíbenější šampon je Droserin. A víte proč? Používám jej jako 3 v 1 – šampon na vlasy, na tělo a jako odličovač. Doporučuji vyzkoušet. Jeho příjemná vláčná konzistence je pro pokožku balzámem. Zároveň zatočí s pochybnostmi o sobě, o všem, co v životě dělám, kam jdu a že to všechno má nějaký smysl.

Na druhém místě pak mám Protektin – jednak jsem zvyklá vlasy barvit, takže podpořím detoxikaci těla, a jednak je příjemné využít jej v hektických situacích, protože pracuje se stresem a přetížením. Všichni víme, že na hlavě se nám nejvíce manifestuje meridián žlučníku, tak po šamponu Protektin sáhněme, obzvlášť máme-li migrény či těžkosti s trávením – fyzicky i psychicky.

Artrin šampon využijí všichni, kteří mají suché a lámavé vlasy, podle mne si poradí i s tvrdými vlasy. Vytvoří totiž takovou hustou vyživující a změkčující pěnu. Já jej miluji na tělo. Dodává také sílu, odvahu a podpoří odpočinek. Pro jemné vlasy je vhodnější zmiňovaný Droserin.

Šampon Cytovital se mi osvědčil pro objem vlasů střídavě v kombinaci s šamponem Protektin a také u svědivé pokožky hlavy. Ocení jej ženy v těhotenství, po porodu a ženy, které mají oslabený střed těla a trpí celulitidou. Rychle pomáhá stabilizovat organismus.

Ruticelit šampon zbavuje vlasy a pokožku hlavy všeho „těžkého“ – tíhy života, pocitu neradosti a také lupů, které nás mohou potrápit. V tomto případě bych doplnila i silnější variantu – šampon Cytosan.

Pro více informací a koupi těchto produktů na www.energieprirody.cz pokračujte ZDE

Kvalitní kondicionér

Kondicionér je možná ještě důležitější než samotný šampon. Hlavně jestliže máte kudrnaté vlasy.

Vlasové masky

Alespoň jednou za dva týdny, zejména žijete-li ve městě a/nebo vedete uspěchaný život, si vlasy zaslouží extra výživu v podobě masky. Nemusíte nutně hledat v regálech drogerií, nejlepší masku si vyrobíte sama doma:

Avokádo + Vejce + Spirulina

Rozmačkejte avokádo jako na Guacamole a smíchejte se syrovým vajíčkem a lžičkou Spiruliny. Směs aplikujte na vlasy. Nechte působit alespoň půl hodiny, pak smyjte. Avokádo i vajíčko se také dají použít samostatně.

Olejové vlasové masky

Zkuste si například v předvečer mytí do vlasů vmasírovat teplý olej – sáhněte po kokosovém, olivovém, nebo třeba avokádovém. Vlasy na noc zabalte do ručníku, ať si neumastíte polštář, a ráno umyjte jako obvykle.

Aloe vera gel

Aloe vera je klasickým balzámem pro pokožku či vlasy. Aplikujte si vrstvičku gelu přímo na vlasy a nechte působit. Poté smyjte.

Jogurt + med

Smíchejte kelímek bílého neslazeného jogurtu (ideálně řeckého) se lžící medu, naneste na vlasy a nechte působit dokud jogurt nezačne zasychat.

VÝŽIVA ZEVNITŘ

Ovšem i výživa zevnitř dokáže udělat zázraky, anebo naopak „zazdít“ celé vaše stylingové snažení. Vlasům, stejně jako zbytku těla, musíte dodat živiny, díky kterým budou prospívat. Zdravý vzhled je ten nejlepší možný vzhled! Jaké živiny z jakých potravin tedy musíte pravidelně doplňovat?

Esenciální mastné kyseliny

Vaše vlasy nemůžou být bez esenciálních mastných kyselin. Zejména podskupina kyselin nazývaná Omega-3 není úplně v každém jídle a je tedy dobré věnovat zvýšenou pozornost potravinám, které je obsahují.

Mezi ty se řadí:

  • Ryby: Soustřeďte se na tučnější mořské ryby jako např. lososa či makrelu, ančovičky, nebo tuňáka.
  • Avokádo: Avokádo je téměř zázračné ovoce (ne zelenina!), kromě omega-3 mastných kyselin v něm najdete např. i draslík či vitamin K.
  • Spirulina: I Spirulina je vzácným představitelem všech esenciálních mastných kyselin. Najdeme v ní kyselinu Gama-linolenovou, vzácný vitamin B12, či e.g. beta karoteny.
  • Oříšky, semínka: Zaměřte se na lněná semínka, ale nemusíte pohrdnout ani chia semínky. Z ořechů upřednostňujte vlašské!

Vitamin A

Vitamin A tělo získává z beta karotenů. Jezte tedy nejen mrkev, ale např. i špenát, meruňky a již výše zmíněnou Spirulinu!

Zinek

Nedostatek zinku v těle se na vlasech projeví unaveným vzhledem a pomalým růstem. Zinek však zvládnete doplnit snadno – najdete jej např. v mořských plodech, mase, či v dýňových semínkách. Opět, Spirulina je také výborným zdrojem zinku!

Železo

Budeme se opakovat, ale opět musíme zmínit Spirulinu. Dále železo najdete i v rybách, mase, listové zelenině jako např. kapusta či špenát, v luštěninách a třeba i v meruňkách.

Vitamin C

Tělo si z vitaminu C tvoří kolagen, který je pro krásné vlasy nezbytný. Kiwi je jedním z nejkoncentrovanějších zdrojů vitaminu C, citrusové plody následují hned po něm, dále bobulové ovoce či brokolice. Zkuste i brazilské bobule Acai s vysokým obsahem antioxidantů.

Vitamin B7

Také známý pod jménem biotin, vitamin B7 pomůže vlasům zdravě růst. Najdete jej ve žloutcích, mléce, v játrech, ale i v sóji. B7 najdete i v našem Barley Juice (mladém ječmeni) a v Organic Chlorelle, kde se nachází v kombinaci s mědí, která také pomáhá zdraví vlasů.

Bílkoviny

Bez bílkovin by tělo bojovalo s extrémním nedostatkem keratinu, který tvoří naši kůži, vlasy a nehty. Doplňujte tedy dostatek tohoto stavebního materiálu! Bílkoviny najdete v libovém mase, vejcích, řeckém jogurtu, rybách a luštěninách. Jedním z nejkoncentrovanějších zdrojů proteinu ze světa rostlin je opět Spirulina.

Jak o své vlasy pečujete vy? Který tip z dnešního článku vyzkoušíte?

Budeme rádi, když se s námi podělíte o Vaše zkušenosti s vlasovými přípravky a napíšete nám na info@energieprirody.cz