Dýchací cesty a onemocnění dýchacích cest

Dýchací cesty jsou nepostradatelnou součástí našeho těla. Dochází díky nim k okysličování krve a výměně plynů. Dýchacími cestami proudí při dýchání vzduch do plicních sklípků. Dýchací cesty jsou souhrnné označení pro naše ústa, nos, hrtan, průdušnice, průdušky až po plíce. Ovšem anatomie dýchacích cest je ještě složitější. Dýchací cesty jsou často napadeny různými infekcemi nebo onemocněními, které nám zhoršují dýchání.

Horní cesty dýchací a dolní cesty dýchací

Dýchací soustava nebo také dýchací cesty se ještě dělí na horní cesty dýchací a dolní cesty dýchací. Jako horní cesty dýchací se označuje nos, dutina ústní a část hltanu. Slouží k dopravě vzduchu do dolních cest dýchacích. Oproti tomu dolní cesty dýchací zahrnují hrtan, průdušnice, průdušky a samotné plíce. Plošně se tomuto celku říká dýchací soustava. Její primární funkce je výměna kyslíku a oxidu uhličitého při dýchání. Kyslík nám slouží k buněčnému dýchání a přeměně živin na energii.

Dýchací cesty a onemocnění dýchacích cest

Onemocnění dýchacích cest

Bohužel je onemocnění dýchacích cest početnou skupinou, která může způsobovat akutní problémy, ale také dlouhodobá až chronická onemocnění. Jakmile dojde k onemocnění dýchacích cest, je důležité ihned začít situaci řešit. Jako první je vhodné sáhnout po bylinných kapkách na plíce, které mají díky účinným výtažkům z bylin příznivý vliv na plíce a dýchací cesty.

Obstrukce dýchacích cest nejsou příjemné, ale je možné je poměrně snadno a rychle vyřešit, pokud je zachytíte v počátku. Mezi časté nemoci dýchacích cest patří především zánět horních cest dýchacích, ale také průduškové astma. Podobně známe i zánět dolních cest dýchacích, který je často komplikovanější. Nemoci plic a dýchacích cest poznáte často podle prvních příznaků.

  • Suchý, případně vlhký až sípavý kašel
  • Bolest na hrudi
  • Nadměrná únava a poruchy spánku
  • Rýma
  • Malátnost
  • Nechutenství

Pokud by se objevilo vykašlávání krve, je na místě ihned kontaktovat lékaře. Včasné vyšetření je v tomto případě opravdu důležité a nesmíte ho podcenit.

Virové infekce dýchacích cest

Infekce dýchacích cest jsou častým problémem a zřejmě nejčastějším důvodem návštěv u lékařů. Virové onemocnění dýchacích cest se objevuje hlavně v sezónu, a to především na podzim a v zimě. Ovšem pozor, přestože by se mohlo zdát, že virové infekce dýchacích cest nejsou nijak ohrožující, opak je pravdou. Často se mohou vyvinout v až do takového stavu, kdy ohrožují dokonce život.

Zdroje