Můj příběh – co dokáže zázvor

Dobrého pomálu

...říkávala maminka a měla pravdu. Docela nedávno jsem se o tom přesvědčila na vlastní kůži a nebyla to úplně příjemná zkušenost. Oč jde?

Všechno začalo nevinně

Málem mě doslova porazila nadměrná konzumace zázvorového čaje. V množství běžném a rozumném je zázvorový kořen – především čerstvě nastrouhaný – zdrojem spousty cenných a tělu prospěšných látek. Potravinám dodá jejich nezaměnitelnou vůni a chuť, postaví Vás na nohy z chřipky, žaludeční nevolnosti anebo kocoviny… pomáhá při zánětech, je dobrý na hubnutí, zahřátí, kromě toho obsahuje i pořádnou dávku vitamínů a minerálů – prostě superpotravina, jak má být. Čím víc, tím líp, myslela jsem si a vesele do sebe lila dvě velké termosky pořádně silného zázvorového roztoku (tady už asi název „čaj“ nevystihuje pravou podstatu dané tekutiny). Ráno jsem si s sebou vezla do kanceláře jednu, druhou zalila po obědě a k večeru si ještě přidala veliký hrnek po návratu z vymrzlých ulic.

Nevysvětlitelné potíže

Pár dní mi to procházelo a z výše popsaného postupu se stal osobní každodenní rituál. Měla jsem pocit, že mám víc energie, nepotřebuji tolik jíst… no, kdo by tohle všechno nechtěl, že? Někdy koncem třetího zázvorového týdne jsem dostala menstruaci, která – na rozdíl od mnoha předchozích ne a nechtěla ustat. Kromě bolestí a únavy mě v té době začaly přepadat i záchvaty zimnice. Léčila jsem je, jak jinak, zázvorovým čajem. Ke krvácení se postupně přidaly podivné bolesti hlavy. Připadalo mi, že se mi hlava „roztahuje“ od dutin dál směrem k lebce, jako když nafukujete balónek, a že se blíží moment, kdy už-už, přefouknutá za maximální hranici, nezadržitelně vybouchne. Pamatuji si to dopoledne, kdy jsem po návratu od lékaře strávila většinu pracovní doby ve firemním rest roomu, protože mi bylo od samého rána na omdlení. Tabletky na ženské potíže jsem zapila… hádejte, čím? A při pohledu na mou krásnou červenou termosku plnou zázvorového čaje mi to celé došlo.

A pak mi svitlo

Že potíž bude možná někde jinde, a že to, co v kontrolovaném množství pomáhá, může při konzumaci ve velkém škodit. Výsledky vyšetření a čas mi daly za pravdu. Jakmile jsem s pitím zázvorového čaje přestala (pro začátek raději úplně), potíže odezněly. Lékař k nim nenašel žádný fyziologický důvod a po zhruba dvou až třech dnech, kdy jsem místo zázvoru pila čistou vodu, zmizely i moje pocity blížící se exploze. Možná „za pět minut dvanáct“, kdo ví?

Taky jsem si dohledala pár informací, které jsem měla brát v potaz mnohem dřív. Jenomže bylinky a koření příbalové letáky většinou nemívají. O to více opatrnosti je zapotřebí při jejich konzumaci. A úplně nejlepší je spolehnout se na dávkování a koncentraci od odborníků. Od jisté doby si proto přírodní esence dávkuji v nejčistší a naprosto bezpečné formě v potravinových doplňcích Energie přírody a s bylinkami jsem už opatrná. Dnes, kdybych chtěla tentýž efekt, pořídila bych si radši Shiitake –superpotravinu v kapslích s přesně určeným dávkováním nebo Elixír Phoenix.

 Vše bezpečně a od odborníků, bez zbytečných experimentů...

Pozor!

A co Vy? Máte podobnou zkušenost s nějakou jinou rostlinou? A víte, jaké množství čerstvého zázvoru můžete denně bezpečně zkonzumovat?

a) 8 gramů

b) 4 gramy

c) 14 gramů

Malá nápověda: zarovnaná čajová lžička najemno strouhaného čerstvého zázvoru bude mít ca 6 g. A to je o 2 g více, než denní doporučené množství. Teď už to vím i já. :-)

Alex, 46 let