Co pomáhá na játra: ideálně upravit životosprávu a účinné bylinky

Bez jater se neobejdeme. Jestliže začne být problém s játry, je potřeba ho urgentně řešit, protože játra jsou zodpovědná za mnoho procesů v našem těle. Výrazně jim škodí špatná životospráva – alkohol, cigarety, obezita a další. Výhodné je už preventivně upravit stravu, aby byla játra stále v dobré kondici. Pomohou také účinné bylinné kapky.

Kde bolí játra

Játra jsou důležitým orgánem, který nám filtruje krev a tím zbavuje organismus toxinů a jiných nežádoucích látek. Přestože mají játra velmi dobrou schopnost regenerace, někdy mohou pozlobit. Přitom problém s játry je opravdu těžké odhalit, většinou se ukážou až příznaky poškození nebo onemocnění jater – málokdy totiž poznáte, že vás bolí játra. Mezi typické příznaky, že s játry není něco v pořádku, se řadí následující.

  • Nažloutlé zabarvení kůže a očního bělma, případně suchá šupinatá kůže, která zároveň svědí
  • Hnědé skvrny na kůži, takzvané jaterní skvrny
  • Nepřirozeně viditelné a vystouplé žíly a modřiny
  • Nadměrná únava, bolest hlavy až malátnost
  • Ztráta chuti k jídlu a nevolnost

Pokud vás přece jen játra budou fyzicky bolet, poznáte to. Místo, kde bolí játra, je pod žebry. Jedná se především o tupou bolest vpravo pod žebry, případně na zádech pod lopatkami. Bolest jater vzniká vlivem zduření a tlaku v dutině břišní, proto je často obtížné ji dobře lokalizovat. Někdy můžete pozorovat i viditelný otok v místě jater.

Co pomáhá na játra

Zdroj obrázku: Free Vector | World hepatitis day concept illustration. Free Vectors, Stock Photos & PSD Downloads | Freepik [online]. Copyright © [cit. 30.06.2021]. Dostupné z: https://www.freepik.com/free-vector/world-hepatitis-day-concept-illustration_14205314.htm#page=1&query=liver&position=16

Co zatěžuje játra: špatná životospráva

Játra zatěžuje především naše špatná životospráva. Játra hrají důležitou roli při metabolismu a detoxikaci, zároveň vstřebávají cukr, tuky a bílkoviny. Další jednou z hlavních činností je tvorba žluči. Pokud je některá z těchto funkcí narušena vlivem špatné životosprávy, znamená to vážný problém, protože játra jsou pro život naprosto nezbytná. Vhodné je vyvarovat se preventivně zbytečné zátěži jater.

  • Alkohol se metabolizuje v játrech, to je samo o sobě značná zátěž. Nadměrná zátěž konzumací alkoholu vede k odumírání jaterních buněk a špatné regeneraci.
  • Kouření v těle produkuje oxidační stres vlivem toxinů z cigaret, které poškozují jaterní buňky.
  • Obezita je obecně pro zdraví riziková. Stejné je to také u jater. Vysoká koncentrace tukových látek vede ke steatóze jater, tedy jejich ztučnění.
  • Nadměrné solení je další problém, protože příliš soli zvedá nejen krevní tlak, ale zároveň zadržuje vodu v těle, a tedy zároveň v játrech.

Co čistí játra a pomáhá?

Na játra pomáhá úprava stravy, její odlehčení. Stejně tak je vhodné celkově zlepšit životosprávu, tedy hlavně omezit nebo úplně vypustit alkohol a kouření. Pomoct vám ale mohou také různé bylinky. Vhodné je proto využít bylinné kapky, které obsahují účinné extrakty z několika prospěšných bylin. Například Energy Regalen napomáhá normální funkci jater a pročištění, stejně tak jsou vhodné bylinné kapky Energy Stimaral.

Další doporučení, co čistí játra, je třeba okysličení. Pokud pravidelně sportujete, je menší pravděpodobnost potíží s játry, protože jsou dostatečně okysličená, stejně jako jiné orgány. Vhodné je zároveň dodržovat pitný režim – ten napomáhá detoxikaci a čištění jater. Zapomeňte ale na různé sladké ochucené vody, nejlépe tělu prospějete obyčejnou vodou – dochutit si ji můžete třeba citronem, pomerančem a dalším ovocem.

Víte, že velmi prospěšnou bylinkou na čištění jater je ostropestřec mariánský? Přečtěte si jeho hlavní výhody.

Zdroje